Polecamy

B2B Giełda Tworzyw Szukaj
Polecamy RSS

Jakie meble gastronomiczne wybrać?

Drukuj

Jakie meble gastronomiczne wybrać?

W hotelu, w restauracji, w firmie cateringowej - wszędzie, gdzie pracuje się z żywnością, potrzebne są meble gastronomiczne. Bez względu na to czy chodzi o piec elektryczny, szafy przelotowe czy okapy gastronomiczne, kluczowa jest higiena oraz wytrzymałość. Dlatego największą popularnością w branży gastronomicznej są meble ze stali nierdzewnej.

Bez względu na to czy chcesz zachwycić gości smakiem prawdziwej włoskiej pizzy w twojej restauracji czy może szukasz stołów bądź półki do kawiarni, meble nierdzewne mogą okazać się optymalnym wyborem. Dlaczego akurat tego typu meble są najbardziej funkcjonalne do przygotowywania posiłków? Sprawdź, dlaczego przedstawiciele branży gastronomicznej wybierają meble ze stali nierdzewnej.

Meble gastronomiczne - jakie wymogi muszą spełniać?

Meble ze stali nierdzewnej dominują w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych. Wynika to z konkretnych właściwości, które powinny spełniać elementy wyposażenia kuchni zarówno do użytku domowego, jak i profesjonalnego. Dlatego jeśli chcesz zadbać o najwyższe standardy we własnym domu lub kompletujesz wyposażenie w gastronomii, zwróć uwagę na szereg wymogów, które powinny spełniać meble gastronomiczne, zarówno te do wszelkiego typu lokali, jaki użytku zewnętrznego.

Higieniczna konstrukcja

Stoły, półki czy inne powierzchnie płaskie, które wykorzystywane są do przechowywania lub jako blaty robocze w gastronomii, powinny być sprzyjające utrzymaniu czystości. W przeciwieństwie do blatów wykończonych np. drewnem, powierzchnie ze stali nierdzewnej są idealnie gładkie, nieporowate, wolne od nawet najmniejszych szczelin czy zakamarków, w których mogą osadzać się resztki żywności, a także bakterie.

Łatwość czyszczenia i dezynfekcji

W utrzymaniu czystości wszelkich elementów wyposażenia kuchni nieocenione jest łatwe mycie. Czy to w pizzerii czy kawiarni, gdzie serwowane są ciasta i inne wypieki, przestrzeń powinna być regularnie myta. Przykładowo profesjonalny piec do pizzy to przestrzeń, gdzie codziennie panuje wysoka temperatura, ale w konsekwencji na ścianach pojawiają się m.in. różnego typu osady. Systematyczne czyszczenie jest w tym i innych przypadkach kluczowe dla zachowania higieny.

Odporność na korozję i wilgoć

Meble zaprojektowane z myślą o gastronomii powinny być trwałe. Kuchnia to miejsce, w którym oprócz wysokiej temperatury panuje również wysoka wilgotność, a co za tym idzie, wrasta ryzyko występowania korozji. Trzeba zatem zadbać o to, aby materiały, z których produkowane są meble gastronomiczne były wytrzymałe i odporne. Tylko w takiej kuchni można będzie gotować ze smakiem.

Bezpieczeństwo konstrukcji

Praca przy przygotowywaniu dań bywa intensywna i dynamiczna, a to z kolei oznacza, że w miejscu takim jak profesjonalna kuchnia nietrudno o kontuzję. Istotne jest zatem, aby meble czy elementy wyposażenia jak elektryczny piec były nie tylko funkcjonalne, ale również bezpieczne. Produkty tworzone z myślą o gastronomii nie mogą mieć ostrych krawędzi, wystających elementów ani niestabilnych konstrukcji. Jednym słowem – muszą być bezpieczne dla personelu.

Dopuszczenie do kontaktu z żywnością

Skoro już o bezpieczeństwie mowa, kluczowy jest także aspekt spełniania przez elementy wyposażenia lokalu gastronomicznego wygórowanych norm HACCP bądź atestów PZH. Jeśli szukasz np. pieca do pizzy opalanego drewnem, koniecznie upewnij się, że sprzęt posiada atest lub inne certyfikaty dopuszczające kontakt z żywnością.

Odporność na temperaturę i środki chemiczne

Wspomnieliśmy już o tym, że meble do profesjonalnej kuchni muszą być odporne m.in. na wysoką temperaturę. Warto jednak wspomnieć także o tym, że do czyszczenia regałów czy stołów wykorzystywane są nierzadko silne środki chemiczne. Ich zadaniem jest pozbycie się wszelkiego rodzaju bakterii, natomiast istotne jest również to, aby nie zniszczyć jednocześnie półki czy stołu w kuchni. Ten warunek warto wziąć pod uwagę zarówno w przypadku lokali gastronomicznych, jak i sytuacji, w której potrzebny ci domowy piec.

Możliwość demontażu

Piec do pizzy, stoły gastronomiczne czy szafa to z reguły elementy stałe, jeżeli jednak planujesz użytek zewnętrzny, np. w przypadku cateringu czy food trucka, istotnym kryterium doboru mebli będzie możliwość ich szybkiego złożenia oraz demontażu. Przy częstym transporcie elementów wyposażenia jest to niezwykle cenna cecha.

Dlaczego branża gastronomiczna wybiera meble ze stali nierdzewnej?

W wielu kuchniach czy zapleczach gastronomicznych można zauważyć meble ze stali nierdzewnej. Dlaczego właśnie meble nierdzewne cieszą się tak dużym zainteresowaniem w hotelach, restauracjach czy kawiarniach? Czy to zmywarka gastronomiczna czy podstawowy stół gastronomiczny, kluczowe jest zastosowanie niezwykle trwałego, a jednocześnie dobrze sprawdzającego się w kuchni materiału, jakim jest stal nierdzewna. Do najważniejszych zalet mebli ze stali nierdzewnej zaliczymy:

  • odporność na korozję - w przeciwieństwie do zwykłej stali, nierdzewna jej odmiana zapewnia większą trwałość, a także skuteczne unikanie ognisk korozji. Podobnie sytuacja prezentuje się w przypadku wilgoci. Często to właśnie wilgotne pomieszczenia padają ofiarą rdzy, która jest przecież groźna dla zdrowia. Dlatego chociaż można by zdecydować się na blat wykończony drewnem, stal nierdzewna jest bardziej odporna na wilgoć niż produkty drewniane.
  • niezastąpione przy sprzątaniu - gładka, jednolita powierzchnia stołu gastronomicznego jest ważna nie tylko ze względu na krojenie czy rozwałkowanie ciasta w pizzerii. To również łatwe sprzątanie, gdyż gładka powierzchnia sprawia, że brud nie przywiera do niej i łatwo się go pozbyć. Świetnym przykładem jest okap gastronomiczny, na którym w trakcie pracy zbiera się spora warstwa tłuszczu. Jeśli okap będzie wykonany ze stali nierdzewnej, znacznie łatwiej usunąć nalot i doczyścić sprzęt. 
  • odporność na uszkodzenia mechaniczne - zarysowanie nożem? Uderzenie tłuczkiem do mięsa? Spadająca na blat patelnia? Każde z tych zdarzeń mogłoby znacząco uszkodzić np. drewniany stół gastronomiczny. W przypadku stali nierdzewnej nie ma takiego ryzyka. Trwałość i wytrzymałość to główne cechy, przez które przedstawiciele gastronomii decydują się właśnie na stalowe produkty do wyposażenia kuchni.
  • profesjonalny wygląd - na koniec nie zapominaj o kwestiach estetycznych. Wiele lokali funkcjonuje z tzw. odsłoniętą kuchnią, w efekcie czego goście mogą podejrzeć pracę kucharzy, a także wyposażenie lokalu. Meble ze stali nierdzewnej, a także stalowe sprzęty jak zmywarka kapturowa czy szafy chłodnicze będą prezentować się schludnie, a przede wszystkim profesjonalnie.

Zdrowo i smacznie, czyli piece konwekcyjno-parowe ze stali nierdzewnej

Piec opalany drewnem to świetne i klimatyczne rozwiązanie do pizzy, gdzie piece mają ogromne znaczenie dla produktu końcowego. Dziś jednak odchodzi się od tradycyjnych rozwiązań jak właśnie piec do pizzy opalany drewnem na rzecz bardziej nowoczesnych sprzętów, które na dodatek umożliwiają gotowanie w oszczędny i zdrowy sposób. Przykładem mogą być piece konwekcyjno-parowe, wykorzystywane w restauracjach czy firmach cateringowych. Tego typu piece gastronomiczne charakteryzują się niezawodnością oraz funkcjonalnością. Ciesz się smakiem pieczonych kurczaków, pysznych makaronów czy wyrobów cukierniczych, które powstają wyjątkowo szybko. Nowoczesny system cyrkulacji powietrza sprawia, że skraca się czas potrzebny na przygotowanie dania, a sam proces pieczenia może odbywać się w niższej temperaturze. Nowoczesne piece konwekcyjno-parowe znajdziesz w ofercie GastroProdukt Professional.

W przeciwieństwie do zwykłego pieca, np. do wypieku pizzy, modele konwekcyjno-parowe umożliwiają równomierne podgrzewanie potrawy, dzięki czemu można uniknąć ewentualnego niedopieczenia czy nadmiernego przypalenia. Dobrej jakości piec konwekcyjno-parowy umożliwia także pieczenie na kilku poziomach jednocześnie, bez ryzyka przedostawania się między poziomami aromatów. To niezwykle cenna cecha w każdej restauracji, gdzie zdarza się piec kilka potraw równocześnie. Sprawdź najlepsze meble ze stali nierdzewnej i odmień oblicze kuchni w twoim lokalu.

Wyświetleń:
Komentarze użytkowników (0)

Ankieta

Plastline

Plastinvent