PAA - Poliaryloamid [PAA]
(zmień wybrane)
Indeks Kosztowy Grupa D *
[Polimer Amorficzny]
Podstawowe informacje
|
Suszenie powyżej rekomendowanych temperatur może prowadzić do zażółknięcia materiału.
|
Przetwórstwo wtryskowe
|
-
Zalecany Czas Suszenia: 4-12 h
-
Zalecana Temperatura Suszenia: 75-80 °C
-
Dopuszczalna Zawartość Wilgoci Przy Przetwórstwie: < * %
-
Temperatura Przetwórstwa: 250-300 °C
-
Temperatura Formy: 50-100 °C
|
Wytłaczanie (ekstruzja)
|
-
Temperatura Przetwórstwa: 240-290 °C
-
Zalecany zakres L/D (stosunek długości ślimaka do jego średnicy): 18-22
|
Mocne strony
|
|
Ograniczenia
|
|
Zastosowanie
|
Branża Motoryzacyjna, Transport
|
Elementy Dachów
|
Klamki, Uchwyty
|
Lampy Halogenowe
|
Lampy Samochodowe
|
Lusterka i Lampy Zewnętrzne
|
Prowadnice
|
Systemy Chłodzenia
|
Lotnictwo
|
Łączniki, Złączki
|
Przeguby, Zawiasy
|
Przemysł
|
Łożyska
|
Właściwości |
Wartość |
Jednostka |
Fizykochemiczne
|
Gęstość |
b.d |
g/cm3 |
Temperatura Zeszklenia |
b.d |
°C |
Współczynnik Liniowej Rozszerzalnosci Cieplnej |
b.d |
1/°C |
Absorpcja Wilgoci |
b.d |
% |
Skurcz Przetwórczy |
b.d |
% |
Mechaniczne
|
Wydłużenie Przy Zerwaniu |
b.d |
% |
Wydłużenie Na Gr. Plastyczności |
b.d |
% |
Elastyczność |
b.d |
GPa |
Twardość Rockwella |
b.d |
HRM |
Twardość Shore’a |
b.d |
ShD |
Sztywność |
b.d |
GPa |
Napreżenie Przy Zerwaniu |
b.d |
MPa |
Naprężenie Na Gr. Plastyczności |
b.d |
MPa |
Moduł Younga |
b.d |
GPa |
Termiczne
|
Min. Temp. Pracy Ciągłej |
b.d |
°C |
VST (10N) |
b.d |
°C |
VST (50N) |
b.d |
°C |
HDT (0,46 MPa) |
b.d |
°C |
HDT (1,80 MPa) |
b.d |
°C |
Max. Temp. Pracy Ciągłej |
b.d |
°C |
Elektryczne
|
Odporność Na Przebicie |
b.d |
s |
Stała Dielektryczna |
b.d |
[-] |
Wytrzymałość Elektryczna |
b.d |
kV/mm |
Współczynnik Rozproszenia |
b.d |
[-] |
Rezystywność Skrośna |
b.d |
Ωcm |
Pozostałe
|
Indeks Tlenowy (LOI) |
b.d |
% |
Klasa Palności (UL94) |
b.d |
[-] |
Odporność Na Promieniowanie Radiacyjne |
b.d |
[-] |
Odporność LS/UV |
b.d |
[-] |
Odporność Na Sterylizację |
b.d |
[-] |
Przewodność Cieplna |
b.d |
W/mK |
* Indeks kosztowy (EUR/kg):
A. 1 - 2 B. 2 - 5 C. 5 - 10 D. 10 - 25 E. 25 - 100